Děkujeme za Vaše postřehy! Formulář pro příspěvky je dole ... rolujte myší, prosím :-)
Napište svůj názor.
kurz sýrařské minimum
Pan Rys a jeho žena se věnují této práci nejen s profesionalitou ale i se vztahen k tomuto "živému materiálu".Jako nadstavbu vidím jejich přirozenou snahu se rozdělit o všechny vědomosti, které v těchto oborech nabyli.Velmi si cením jejich přátelského, vstřícného a pohostinného přístupu. Už jen při otevření jejich web.stránek má člověk pocit, že je vítán, a že čekají jen a jen na něj. Mají starosti o ubytování, možnost spolujízdy, zajišťují jídlo, po příjezdu mají snahu o vytvoření přátelské a spolupracující atmosféry.Nemám možnost srovnávat kurz po stránce vědomostní ale po stránce přístupu, organizace a chování ano a ta je více než za 1***.Je vidno, že tyto lidi to baví, mají z této práce radost a chtějí se o vše podělit.Tyto atributy se dnes těžko "potkávají" a velmi chybí v naší zejména české společnosti: pracovat nejen s chutí ale i s radostí a předávat či se podělit o to s druhými.
Kurz bylinek a výroby mýdel
Co se týče sobotního dne a to výroby mýdel, bych příliš nevytýkala. Co se týče neděleního bylinkaření, vytýkala bych asi víc. Náplní kurzu mělo být sestavování bylinných směsí, čajů, ..., výroba sirupů, tinktur, ..., účinky, ..., úsporné výrobní procesy. Myslela jsem si, že si vyzkoušíme namíchat různé čaje, které pak ochutnáme, řekneme si, co do některých dávat, a co zase ne..., proto byl pro mě nedělní den zklamáním. I když samozřejmě chápu, že bylinkaření je rozsáhlá problematika, která se nedá obsáhnout do jediného dne. Prostě ten den jen nesplnil to, co jsem od něj očekávala. Ale chápu, že každý jsme jiný a někomu tu jeho představu splnil.
A vzkaz pro Klokanku a Janu.
To jsem Vás spíš, jak píšete, "srala" já než Daniela. Jani, nepřijela jsem na kurz a ani neodjížděla z něj se "strachem, zlobou a hnusnou náladou". Ba, právě naopak, strávila jsem pěkný, pohodový víkend se skvělýma, pro mě v mnohém inspirujícíma ženama, alespoň co tak můžu hodnotit ty, se kterými jsem měla možnost se blíže seznámit u stolu na kurzu a u oběda.
Již řadu let pracuji s velmi těžce nemocnýma lidma, a ano, některé výroky vyřčené na kurzu se mi opravdu nelíbily. Ale i když s někým v některých názorech nesouhlasím, neznamená to, že jiný názor nerespektuji.
Závěrem bych Vám všem chtěla popřát překrásný, pohodový a ve zdraví prožitý Adventní čas.
Kurz bylinek a výroby mýdel
Absolvovala jsem i sýrařské minimum, vřele doporučuji..konečně se mi po spoustě neúspěšných pokusů daří....
Jinak děkuji za Vaši snahu a že tyto kurzy děláte, za trpělivost a pohodový přístup pana Ryse..
kurz
Ke kurzu bylinek
Jsem odpovědný za to co říkám, ale nenesu odpovědnost za to co slyšíte.
kurz bylinek
po přečtení komentáře Daniely Z musím reagovat jinak.
Vy jste přijela velice otrávená a hned dala nejevo, že poučovat nepotřebujete. Vaše hnusná nálada dostala kde koho! Nechápu kde vzal pan Rys tolik síly na vás, že vás neposlal kam jste patřila.
Je vidět, že ve své zlobě a zaslepenosti jste vůbec neposlouchala. O problematice mýdel se mluvilo od rána do večera (odhadem asi 6 hodin). Ano, byla i jiná témata, protože se lidé ptají - to jste asi prospala. Nevím, že by pan Rys kritizoval tekutá mýdla on jen říkal, že nejsou tak vhodná, ale dají se dobře používat právě na wc, ale doma raději ne. S čím jste přijela to jste si odnesla - strach, zlobu a hnusnou náladu.
kurz bylinek
Dále bych ráda poukázala na fakt, že když kritizujete tekutá mýdla, tak byste je neměli mít na WC a u hlavního umyvadla. Pokud kritizujete drahost dnešní farmacie – neměli byste mít předražený kurz, ze kterého si mnoho poznatků neodnesete. Pokud propagujete samosběr a sušení bylin doma, prosím hned zatím nedodávejte, že vy máte všechno zakoupeno..atp.
Ještě bych ráda poukázala na fakt, že když se někdo na takovýto kurz přihlásí, tak už je přesvědčen o tom, že chce používat přírodní medicínu, proto si myslím, že přesvědčování v rozsahu 4 hodin bylo zbytečné a místo toho jsme se mohli dozvědět zajímavější věci, které byli v popisu kurzu.
Re: kurz bylinek
Odsoudila jste vše co vás zrovna nezajímalo. To co vám někdo řekne že pomohlo je pro vás blbost. Pokud některému postupu věříte je to dobré a pokud nevěříte je blbec ten kdo to tak dělá.
Re: kurz bylinek
Kurz pečení chleba
Pro vysvětlení - nikdy mě pečení nezajímalo, kynuté těsto bylo něco nereálného a můj největší počin bylo upečení mufinů. Nepeču ani na Vánoce...
Došlo ovšem k radikální změně a pan Rys dokázal neuvěřitelné. Nejen, že jsem vše pochopila, dokázala udělat, ale navíc mě to i začalo bavit. A jako nejdůležitější považuju chuť pečiva. Už odpoledne jsem věděla, že už si nikdy žádné nekoupím (bageta, kterou jsem měla na svačinu skončila usušená pro králíky).
Od kurzu prakticky denně peču a moc mě to baví. Vzhledem k tomu, že kurz a pečení realizuju během příprav na státnici, tak si říkám, že když mi to nevyjde jako veterináři, pekařina je jasná :)
Díky moc, kurz byl skvělý a jeho následky ještě lepší!
Přidat nový příspěvek
________________________________________________________________
Už Vás přesvědčili :-) ? Tak klikněte na
a přihlašte se :-)
_________________________________________________________________________
Děkujeme :
Dobrý den,
začátkem mailu bych Vám chtěl ještě jednou poděkovat za kurz
sýraření (zúčastnili jsme se 12.6.). Tenkrát to byla taková výzva,
zvědavost a poznání něčeho nového, dneska jsme rádi, že jsme k Vám
jeli. Musíme se přidat k těm všem lidem, kteří o Vás ve fórech píší
s chválou a poděkováním.Dneska určitě vím, že pustit se do sýrů
jako laik (nikdy dříve jsmenic podobného nedělali) a nemít zkušenost z kurzu, určitě bych to
vzdal, příp. trávil hodiny na fórech a sháněl začátečnické rady,
kterým se dneska každý směje.Chvilku nám trvalo než jsme pořídili
nějakou domácí výbavičku, aledneska máme za sebou pár várek a zatím mohu říci - ÚSPĚŠNĚ :-)
Pravdou je, že nás to chytlo a zatím jsme výrobu tvarohu a
čerstvých sýrů přeskočili. Ale určitě se k nim vrátíme. Dokonce
jsme zapomněli zdokumentovat první várku camembertů (6 kousků),
kteří jak dozrály, tak byly snězeny.
Využíváme Vašich rad a materiálů z kurzu a teprve dneska začínáme
vidět další věci se kterými si nevíme rady a hledáme jak dál. A na
kolik důležitých maličkostí člověk narazí... Ani si nedokážu
představit pouštět se do tvrdých a složitějších sýrů bez
absolvování kurzu.
Přílohou zasílám pár fotek - 10 dní zrající Roquefort, odkapávající
Camembertí a náš pokus o polotvrdý sýr s přidáním barevného pepře
(bohužel nějaký recept jsme nenašli, tak jsme použili svoji hlavu a
Vaše rady :-) no uvidíme).